Vanlige yrker

Vi som bor i Norge er utrolig heldige. Velferdssamfunnet har hatt som mål å gjøre enhver jobb like lukrativ og godt betalt som alle andre. Norge er ett av de få land i verden hvor man ikke har ting som ”dårlig jobb” eller ”lav status”. Byggearbeidere, søppeltømmere, bussjåfører, kontorarbeidere, politikere, advokater – alle er i samme bås og kan skryte av sin gode jobb og høye lønn.

Det er kanskje litt lettere å få seg jobb som trikksjåfør enn jurist, men det handler kun om hva man ønsker. Sjåførene på nettverket av fellestransporten i Norge er som oftest mennesker som brenner for samfunnet. De er alltid i godt humør, de liker stedene de kommer fra og kan med hånden på hjertet si at de gjør en utrolig viktig jobb. Spør en bussjåfør om han heller ville blitt lege – aldri i livet!

Det eneste ”vanlige” med vanlige yrker i Norge, er at det er flere mennesker som utfører jobben. Det er flere kundeservicemedarbeidere enn det er høyesterettdommere og langt flere bilmekanikere enn kirurger. Det viser kun hvor viktig de vanlige yrkene er. Hadde Norge vært er ekstremt kriminelt land, hadde det nok være mange flere dommere. Men nei, siden vi er et land med mange biler, behøver vi mange mekanikere. Fordi vi stadig bygger nye hus og leiligheter, behøver vi snekkere og heismontører. Så si meg, hvem er viktig og hvem er mindre nødvendig?